Kotkan Energian sähkökattilan suunnittelutyöt ovat pitkällä, ja käyttöönotto on edessä kesällä 2025.
Kesällä 2025 Kotkan Hovinsaaren voimalaitoksella käyttöön otettava sähkökattila on keskeisessä roolissa Kotkan Energian polttamiseen perustuvan lämmöntuotannon vähentämisessä.
Tavalliselle tallaajalle sähkökattila voi olla tuntematon käsite. Joten mikä sähkökattila on, ja miten se liittyy kaukolämpöön, kunnossapitopäällikkö Niko Seppä?
– Sähkökattilassa on periaatteessa kyse veden keittämisestä, ja lopputuotteena syntyy höyryä. Sähkökattila kytketään osaksi laitoksen höyryverkkoa, josta se päätyy kaukolämpönä tai prosessihöyrynä lopulta loppukäyttäjän hyödyksi, Seppä selventää.
Sepän mukaan sähkökattilan etuja ovat muun muassa korkea hyötysuhde, alhaiset päästöt ja nopea reagointi kuormituksen muutoksiin. Kattila mahdollistaa joustavan lämmöntuotannon erityisesti silloin, kun sähköä on saatavilla edullisesti tai runsaasti.
Ulkoisesti sähkökattila muistuttaa suurta pystysäiliötä. Sen korkeus on alle kymmenen metriä ja halkaisija noin neljä metriä. Kattila sijoitetaan Hovinsaaren voimalaitoksen olemassa oleviin tuotantotiloihin.
Toimintavarmuus huippuluokkaa
– Kattila on toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen, ja sen valvonta, huolto sekä säätö ovat huomattavasti yksinkertaisempia kuin esimerkiksi polttolaitoksissa. Lisäksi se on erittäin toimintavarma, Seppä kertoo.
Kattila pystyy vastaamaan nopeasti tuotannon tarpeisiin, ja täyden tehon saavuttamiseen kuluu vain muutamia minuutteja. Sähkökattilalla tuotetulla kaukolämmöllä tuleekin olemaan merkittävä siivu hajautetussa lämmöntuotannossa.
Noin neljän miljoonan euron investointi 30 MW:n kattilaan on osa Kotkan Energian hiilineutraalisuustiekarttaa. Sähkökattila onkin merkittävä investointi tulevaisuuteen, sillä se tulee olemaan käytössä pitkään.
– Tavoitteemme on hiilineutraali kaukolämpötuotanto vuoteen 2030 mennessä, ja sähkökattila on strateginen osa tätä kehitystä. Kattilan tarkoituksena on vähentää polttamiseen perustuvaa lämmöntuotantoa ja siten pienentää päästöjä. Lisäksi tavoitteena on hillitä nousseita polttoainekustannuksia ja tuottaa lämpöä kustannustehokkaammin, Seppä kiteyttää. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset valmistajan kotisivuille.