Kotkan Energian Hyötyvoimalaitos huolehtii loppujätteiden eli kierrätetyn kotitalousjätteen polttamisesta. Tuotteena syntyy höyryä, lämpöä ja sähköä.
Poissa silmistä, poissa mielestä on monen jätteen kohtalo. Jäte ei kuitenkaan katoa savuna ilmaan sormia napauttamalla, vaan Kotkan Energian Hyötyvoimalaitos ottaa niistä koppia ja muuntaa jätteen energiaksi.
– Kotkan Energian Hyötyvoimalaitos on kotitalousjätteen polttopaikka, ja sen keruualueeseen lukeutuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Hyötyvoimala sijaitsee Korkeakoskella, lähellä Sonoco-Alcoren kartonkitehdasta, joka käyttää laitoksemme tuottamaa prosessihöyryä, kertoo Petri Jalkanen, Hyötyvoimalaitoksen käyttöinsinööri.
Kotitalouksien kierrättämisellä on iso vaikutus siihen, millaista loppujätettä Kotkan Energian Hyötyvoimalaitokselle lastataan.
– Polttoon saapuu asiakkaiden loppujäte. Tästä tulisi olla kierrätetty pois metallit, lasit, paperit, kartongit ja yhä enemmässä määrin myös muovi. Myös biojäte tulisi laittaa kiertoon, selventää Jalkanen.


Valtava kasa jätettä
Jätettä saapuu vuositasolla noin 100 000 tonnia ja lopputuotteena laitoksesta saadaan energiaa asiakkaiden, niin kuluttajien kuin teollisuudenkin, tarpeisin.
Jätteen matka energiaksi alkaa jäteauton saavuttua ja siitä alkaa monivaiheinen prosessi.
– Jätettä menee polttoon 8000-11 000 kiloa tunnissa. Jäte poltetaan korkeissa lämpötiloissa, jolloin syntyvä lämpö hyödynnetään höyryn, kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Tavoitteena on vähentää kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää ja samalla tuottaa energiaa tehokkaasti, kertoo Jalkanen.
Jäte poltetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin syntyvä lämpö höyrystää kattilan putkistoissa virtaavan veden. Tämä höyry pyörittää turbiinia ja generaattoria, josta saadaan sähköä. Lisäksi höyryä käytetään kaukolämmön sekä teollisuuden prosessihöyryn tuotantoon.
Jalkasen mukaan palamistuotteena syntyvä savu läpikäy monivaiheisen puhdistusprosessin, joka sisältää esimerkiksi savukaasupesurin.
– Näiden menetelmien ansiosta laitoksen piipusta vapautuvat savukaasut ovat erittäin puhtaita.
Kierrätys on uusi normaali
Mitä enemmän ihmiset kierrättävät, sitä puhtaampaa loppujätettä eli polttoainetta Hyötyvoimalaitos vastaanottaa.
Jalkanen näkee kierrätyksen kehityksen konkreettisesti.
– Uuden vuoden jälkeen näkyy rakettijämiä ja kevättä kohden alkaa näkyä tiettyjä sesonkituotteita, hän naurahtaa.
Jalkanen kertoo huomanneensa, että kymmenen vuoden aikana esimerkiksi metallien kierrätys on selkeästi silmämääräisesti arvioidenkin parantunut.
– Ylipäänsä kierrätys on kehittynyt valtavasti vuosien aikana, mutta toki aina olisi petrattavaa, hän muistuttaa.