Tiesitkö, että Heinsuolla, hakekasojen täyttämän kentän laidalla sijaitsevasta rakennuksesta käsin hoidetaan yhtä Kotkan seudun monipuolisinta työtehtävää?
Kotkan Energian energiainsinööri Juuso Karikorpi ja energia-asiantuntija Heidi Toikka ovat biopolttoaineiden optimoinnin ja energianhallinnan moniosaajia. Heidän työnsä jälki tuntuu lämpönä Kotkan kaukolämpökodeissa ja -kiinteistössä. Heinsuon polttoainekentällä sijaitsevasta konttoristaan käsin he pitävät huolen, että Kotkan Hovinsaaren voimalaitos ja talvisin käytössä oleva Karhulan biolämpökeskus saavat tasaisesti biopolttoainetta. Työ vaatii tarkkaa suunnittelua, jatkuvaa tilanteen seuraamista ja nopeita reagointeja muuttuviin olosuhteisiin.
Biopolttoaineet eli energiapuumateriaali sekä kierrätyspolttoainejakeet varastoidaan laajoilla varastokentillä, joita myös terminaaleiksi tai laaneiksi kutsutaan. Kotkan Energialla näitä on viisi ympäri maakuntaa. Juuso ja Heidi vastaavat varastokenttien hallinnasta – ja ennen kaikkea niiden optimaalisesta käytöstä ja varastojen jatkuvasta kierrosta.

Ennakointia ja reagointia
Karikorpi ja Toikka seuraavat voimalaitosten polttoainetarvetta jatkuvasti ja noudattavat kuukausikohtaista ennakkosuunnitelmaa parhaansa mukaan. Sähkön hinnan ja säänvaihtelut sekä odottamattomat tekniset häiriöt muuttavat voimaloiden ajomoodin nopeasti.
– Suunnitelmat voivat muuttua kesken päivän. Meidän on pysyttävä kartalla ja pidettävä Plan B aina valmiina, Karikorpi kertoo.
Lämmityskaudella voimalaitosten päivittäinen energiantarve ajetaan pitkälti omilta varastoilta, kun taas kesällä ja syksyllä liikenne ohjautuu varastoille päin. Talven jäljeltä jääneet silput on siivottava keväällä uusien vastaanotettavien hakkeiden edestä.
Erityisesti vaihteleva talvikauden pituus tuo lisähaasteita varaston hallintaan. Pienempi polttoaineen tarve muuttaa jo kuukausia sitten sovittujen, varastolle saapuvien kuormien sijoittelun tetris-peliksi.
– Mihin varastoterminaaliin voidaan rakentaa auma uudelle kuormalle, milloin mikäkin varaston nurkka vapautuu, Toikka kuvailee.
– Työmme on jatkuvaa tilannekuvan päivittämistä, Karikorpi kiteyttää.
Oikea-aikaisuus ja ennakointi ovat nousseet entistä suurempaan arvoon.
– Olemme huoltovarmuuskriittinen toimija. Lämmöntuotannon varmistamiseksi Kotkan Energia on kasvattanut varastokenttien määrää muutaman viime vuoden aikana.

Työpäivän ainoa vakio on aamukahvi
Heinsuon konttori on kokonaan Karikorven ja Toikan valtakuntaa. Energiahankintatiimin muut jäsenet työskentelevät eri toimipisteissä.
– Tietokin kulkee nopeinten, kun olemme samassa tilassa.
Työparin päivä alkaa aina yhteisellä aamukahvilla. Seuraan liittyy usein myös kentällä työskentelevä pyöräkuormaajakuski. Sitten tarkistetaan, miten voimalaitosten yö mennyt, onko ennalta tehtyyn suunnitelmaan tullut muutoksia, joihin tulee reagoida.
– Jokainen päivä on erilainen. Työn monipuolisuus on rikkaus, Toikka sanoo.
Työpäivänä aikana ehtii tapahtua paljon. Varastologistiikan koordinointia ja varastotilanteen jatkuvaa seurantaa, yhteydenpitoa eri tahoille, Teapalavereita, käytännön logistiikkajärjestelyistä polttoaineiden optimointiin, kuljetusten kulun- ja työturvallisuuden valvontaa, direktiiveihin perehtymistä. Ja yhä enemmän raportointia, sillä kaikki määrät, kulutukset, tilaukset, ja eurot kirjataan tarkasti. Sujuva yhteistyö ammattitaitoisten urakoitsijoiden kanssa on merkittävässä roolissa työn onnistumisen kannalta.
– Työmme on pallottelua fyysisen maailman ja tietoteknisen maailman välillä, Karikorpi tiivistää.

Työpari jakaa tehtäviä tasapuolisesti. Toinen voi keskittyä tarkkuutta vaativaan raportointiin, kun toinen hoitaa juoksevat tehtävät, kuten kuljettajien ohjaamisen oikealle laanille.
Ympäri maakuntaa sijaitsevat biopolttoaineiden varastoterminaalit on kierrettävä säännöllisesti. Kun toinen kiertää kentillä, toinen päivystää konttorilla – ja kirjaa reaaliaikaiset havainnot ylös. Myös turvesuolla rämpiminen kuuluu työtehtäviin – vesipumppujen toimivuus tarkastetaan aika ajoin.
Välillä on seesteisempää, välillä hektisempää. Talvella on kovin kiire. Toivo-rekat voivat kuljettaa voimalaitoksille jopa 20 kuormaa päivässä.
– Kun laitokset pyörivät sujuvasti, tiedämme onnistuneemme työssämme, Karikorpi summaa.
Heinsuon terminaali osa huoltovarmuutta
Heinsuon terminaalille toimitetaan valmista haketta, hakkuutähdettä, karsittua rankaa, kierrätys- ja purkupuuta sekä kierrätyspolttoainejakeita. Heinsuolla myös haketetaan rankaa ja risuja, sekä seulotaan ja sekoitetaan kierrätyspolttoainejakeita.
Kotkan Energialla on viisi biopolttoaineen varastointikenttää ympäri maakuntaa.
Kotkassa kaukolämpöä ja sähköä tuotetaan polttoon perustuen, raaka-aineena puuperäiset biopolttoaineet, yhdyskuntajäte, kierrätyspolttoaine (REF/SRF) ja turve. Lähivuosien aikana fossiilisten polttoaineiden osuus pienenee ja teollisten hukkalämpöjen osuus kaukolämmön lähteenä kasvaa.