Minne matka energia-ala?

Energia-alalla on eletty viimeiset vuodet kuin eteenpäin porhaltavassa junassa. Vaikka vauhti on ollut päätähuimaavaa ja reitti mutkainen, niin päämäärä alalla on yhteinen.

Energia-ala on ollut viime vuosina suuressa muutoksessa ja ennennäkemättömällä vauhtivaihteella. Keskustelu energian hinnasta, saatavuudesta ja tuotantomuodoista käy vilkkaana niin mediassa kuin kahvikupin äärelläkin. Millaisia johtopäätöksiä tästä kaikesta pitäisi oikein vetää ja mihin suuntaan ala on suuntaamassa?

Energiateollisuuden (ET) viestintäjohtaja Hanna Ekman on nähnyt muutoksen läheltä. Hän kuvailee, kuinka viime vuodet ovat olleet energia-alalle haasteellisia mutta tuoneet mukanaan uusia mahdollisuuksia.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti kaiken. Olemme irtautuneet venäläisestä energiasta nopeammin kuin kukaan olisi voinut kuvitella. Nyt viimeisetkin venäläisen kaasun rippeet ovat jääneet historiaan, ja olemme rakentamassa entistä kestävämpää ja omavaraisempaa energiajärjestelmää, Ekman summaa kokonaiskuvaa.

Suomen tilanne näyttää Ekmanin mukaan kansainvälisesti tarkasteltuna erittäin hyvältä. Energian vihreä siirtymä on Euroopan maissa edennyt eri vauhdilla – joko vauhdikkaasti tai tahmeammin. Mutta Suomi kuuluu selkeästi edelläkävijöiden joukkoon, jonka askelmerkkejä seuraajien on hyödyllistä seurata.  

– Suomessa tehdään töitä yhteisten tavoitteiden eteen, ja tämä erottaa meidät monista muista maista. Kehittämämme ratkaisut edesauttavat sitten puolestaan muita, Ekman toteaa.

Energia puskee eteenpäin

Energia herättää vahvoja tunteita, sillä se on läsnä niin isossa kuin pienessä mittakaavassa. Energia on arjen osana niin läheisesti, että tyypillisesti sitä ei edes huomaa ennen kuin jotain menee pieleen. Jos aamulla kotona herää kylmään tai sähkökatko keskeyttää työpäivän, tilanne pienimmillään ärsyttää mutta voi aiheuttaa suurtakin harmia.

– Lisäksi ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät globaalit ja isot kysymykset ovat nostaneet energia-alan vastuullisuuden ja teot suurennuslasin alle. Energia-ala on pitkään ollut merkittävä päästöjen tuottaja, mutta nyt se on myös avainasemassa ratkaisujen kehittämisessä, Ekman sanoo.

Vaikka sähkötuotantojärjestelmä on Suomessa jo lähes ilmastoneutraali, ja lämmityksessä siirrytään vauhdilla fossiilisista polttoaineista uusiutuviin ratkaisuihin, muutos ei aina näy arjessa nopeasti. Taustalla tapahtuu kuitenkin paljon ja asiat etenevät puskevalla draivilla.

– Jos mietitään alan ulkopuolella olevaa toimijaa tai kansalaista, niin melko tyypillisesti Ilmastotavoitteisiin liittyy paljon epävarmuutta ja epätietoisuutta. Onkin tärkeää, että energiayhtiöt pystyvät avaamaan monimutkaisia asioita selkeästi ja kertomaan aktiivisesti kehityksestään ja innovaatioistaan, hän korostaa.

Vetovoimaa ja vastuullisuutta

Energia-ala on Suomessa tarkasti säädelty, ja alan toimijat tekevät työtään hyvin läpinäkyvästi. Hypetys tai mielikuvamarkkinointi puuttuu lähes tyystin. Ekman korostaa, että energia-ala ei tee tyhjiä lupauksia eikä maalaile ruusuisia tulevaisuuskuvia ilman todellisia perusteita.

– Energia-alan vahvuus on rehellisyys. Yhtiöille on tyypillistä se, että sellaista ei luvata, mihin itse ei uskota. Haasteista ja vaikeuksista pyritään kertomaan avoimesti, mikä lisää luottamusta toimintaa kohtaan, hän sanoo.

Ekman kuvaa energia-alaa toimintaluonnetta myös hyvin pitkäjänteiseksi. Energiakriisin nopeuttama ja terävöittämä hiilineutraaliustavoite näkyy tällä hetkellä investoinneissa, jotka katsovat kauas tulevaan. Paluuta vanhaan fossiilisia polttoaineita suosivaan järjestelmään ei enää ole. 

– Suomen kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite on tuonut mukanaan suurta kiinnostusta monella tapaa. Energia on yhteiskunnallisen keskustelun keskiössä ja alalle tulee uusia innovatiivisia toimijoita.

Ekman uskookin, että energia-alalla on tarjota paljon mahdollisuuksia tekijöillä, joilla on halua kehittyä ja kehittää.

– Alan vetovoima kasvaa sitä mukaa, kun sen merkityksellisyys ilmastonmuutoksen torjunnassa ja yhteiskunnan kehittämisessä ymmärretään syvällisesti. Energia-alalla tehdyt innovaatiot laajentuvat muille toimialoille ja globaaleille markkinoille. Olemme ratkomassa maailmanlaajuisia haasteita, ja se on äärimmäisen motivoivaa.