Hakamäellä valmistuu perinneikkunoita Museoviraston suojelukohteisiin. Lasivuorimaan kiinteistön toisessa hallissa kootaan alumiinirakenteita muun muassa kookkaita ja tyylikkäitä julkisivu- ja terassilasituksia varten.
Nostalginen höylätyn puun tuoksu tulvii keltaisesta, valtatie 7:lle näkyvästä Lasivuorimaan tuotantohallista.
– Tämä onkin iso puusepän verstas,
toteaa Jari Vuorimaa, Lasivuorimaan
perustajan Joukon vanhin poika ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja.
Korjauslasituksista 50-luvulla alkanut
yritystoiminta on kasvanut ja
kehittynyt markkinoita tarkkasilmäisesti
seuraten. Viimeiset kolmekymmentä
vuotta Lasivuorimaan tuotanto on keskittynyt kahteen päälinjaan;
asiakkaan tarpeisiin räätälöityihin
perinneikkunoihin ja alumiini-lasirakenteisiin.
– Osaamista löytyy suunnittelusta
asennukseen, vuosikymmenten kokemuksella.
Millintarkkaa käsityötä
Lasivuorimaan perinneikkunat mahdollistavat satavuotiaiden kiinteistöjen alkuperäisen ilmeen ja nykyikkunoiden käyttömukavuuden. Modernit alumiinilasiseinät kohottavat niin kotitalouksien kuin liikekiinteistöjen julkisivujen ja terassien arvoa ja monipuolistavat
tilan hyödyntämistä. Perinneikkunoita valmistetaan pääosin pääkaupunkiseudun arvokiinteistöihin. Yrityksen ammattilaisten käsissä valmistui mm. useampi sata helsinkiläisen Kallion ala-asteen ikkunaa. – Turussa sijaitsevan entisen Kakolan vankilakokonaisuuden muutosremontti asuin- ja hotellikiinteistöksi on puolestaan ollut kokoluokaltaan suurin projektimme. Siinä vierähti kaikkiaan neljä vuotta.
Perinneikkunoiden valmistus on käsityötä alusta asti. Jokainen ikkuna- aukko mitataan erikseen ja julkisivuentisöinnistä vastaavan arkkitehdin sekä hyvin useasti myös museoviraston edustajan kanssa tutkitaan alkuperäisiä julkisivukuvia. – Meidän tehtävämme on valmistaa kohteen alkuperäisten piirrosten mukaiset puuikkunakarmit sekä yhdistää niihin modernit lasimateriaalit, toimitusjohtaja Esa Kujanpää kertoo.
Yksi ikkuna kulkee monen käsiparin kautta. Jokainen kootaan, kitataan, maalataan käsin. Työ tehdään millimetrin tarkkuudella. Ensin valmistuu malli-ikkuna, jonka asentamisen jälkeen järjestetään katselmus. Tuotetta säädetään yhdistämällä toiveet ja käytännön mahdollisuudet. – Arkkitehtien silmät ovat uskomattoman tarkat. He pystyvät näkemään pienetkin eroavaisuudet metrien
päästä, Esa naurahtaa. Lasivuorimaan perinneikkunat palauttavat kiinteistön alkuperäisen ilmeen ja samalla modernisoivat vanhat ikkunat. – Jo pelkästään äänieristys paranee huimasti, ja selektiivisillä lämpöeristysominaisuuksilla asuinmukavuuteen pystyy vaikuttamaan: kesällä aurinko ei kuumenna asuntoa kuten ennen ja talvella lämpö ei karkaa.
Lasituotteiden kehitys avaa uusia markkinoita
Lasimateriaali on kehittynyt huimasti vuosien varrella. Tämä on mahdollistanut yrityksen toisen tuotantolinjan, alumiinikehyksellisten lasirakennetuotteiden kehittymisen. 90-luvun puolessa välissä valittu polku puuikkunoiden rinnalla oli loistoratkaisu. Isot lasipinnat sopivat moderniin rakentamiseen. – Alkuvuosina laseissa oli aina särkymisvaara. Nyt lasit ovat ominaisuuksiltaan huomattavasti kestävämpiä, ja uudet menetelmät mahdollistavat suurten lasipinta-alojen toteutuksen, Jari kertoo.
Vuoden 2023 Asuntomessujen omakotitalokohteen Villa Havetin merelle avautuva esteetön näkymä on yksi Lasivuorimaan referensseistä. Liukuovellinen ratkaisu on näyttävä. Hakamäentien toisessa tuotantohallissa alumiinikehykset rakennetaan valmiiksi ja lasit asennetaan kehyksiin vasta kohteessa. Parhaimmillaan yli 500 kiloa painavat lasit vaativat asentamiseen omat laitteensa. Toisessa puuverstashallissa perinneikkunat valmistetaan käyttövalmiiksi.
Lasivuorimaan ammattilaiset asentavat molempien tuotantolinjojen tuotteet paikan päällä. Esa kertoo, että lasin käyttömahdollisuudet tulevat entisestään monipuolistumaan jo lähitulevaisuudessa. – Jo nyt meillä on käytettävissämme elementtilasi, jonka saa yhdellä napin painatuksella vaihdettua kirkkaasta katseilta suojaavaksi mattavalkeaksi. Älylaseja voi kaukosäätimellä himmentää tai niitä voi käyttää projisoivina näyttöinä.
Lämmitysjärjestelmän vaihto toi säästöä
Tuotantohallit tarvitsevat lämpöä ja energiaa. Viime vuosina äkillinen kustannusten nousu käänsi myös Lasivuorimaalla katseet säästötoimiin. Lämmön talteenotolla on saatu hyviä tuloksia, ja lämmitysjärjestelmän vaihto paikalliseen kaukolämpöön vahvisti kustannusten kurissa pysymistä entisestään. – Heinäkuussa 2022 tiedustelin Kotkan Energialta mahdollisuuksia vetää
kaukolämpölinjastoaan meidän suuntaamme, Jari kertoo.
Yhteydenotto otettiin Kotkan Energialla ilolla vastaan. Pitkän linjan kotkalaisyrityksen kiinnostus paikallista kaukolämpöä kohtaan on energiayhtiölle kunnia-asia. – Tämä on molemmin puolin hieno asia, joka avaa mahdollisuuden muillekin Hakamäen alueen yrityksille ja kotitalouksille, kertoo Aki Tuomisalo Kotkan Energialta.
Tarkemmat suunnitelmat toteutuksen aikataulusta tehtiin yrityksen tarpeita kuunnellen. Joulun välipäivät tarjosivat ikkunatehtaan tuotannolle sopivan rakosen järjestelmän vaihtoon. Tammikuusta alkaen ikkunatehtaan tuotanto on pyörinyt paikallisesti tuotetulla lämmönlähteellä.
Kysyimme helmikuussa 2024 Jarilta, miten ensimmäinen vuosi kaukolämmön parissa on sujunut ja käyttökokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. – Vaihto maakaasusta kaukolämpöön on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Laskut ovat puolittuneet ja kattilahuolto jäänyt pois. Lämpömäärämittarista on myös helppo seurata päiväkohtaista kulutusta, Jari toteaa.