Mikä vaivaa, kun (työ) ei kiinnosta?

Energia-ala kamppailee työvoiman saatavuuden kanssa – erityisesti eristäjien ja hitsaajien puute on huutava

Energia-ala pyrkii aktiivisesti parantamaan vetovoimaansa ja tunnettuuttaan, mutta toistaiseksi se ei ole yltänyt houkuttelevimpien työpaikkojen joukkoon. Se kuuluisa kohtaanto-ongelma uhkaa kasvaa niin suureksi, että käsissä on pian todellinen haaste.

Mistä saadaan tekijöitä sähkötolppien kunnostamiseen tai kaukolämpötyömaille, jos uusia osaajia ei yksinkertaisesti enää löydy? Energiateollisuuden työelämäasiantuntija Henna Hirvonen myöntää, että ongelma on todellinen, mutta tilanne ei kuitenkaan ole akuutissa kriisissä.

Kaukolämpöputken hitsausta

– Ei meillä ole paniikki päällä, mutta parannettavaa toki löytyy. Ala kasvaa ja muuttuu jatkuvasti, ja samalla demografinen kehitys tuo omat haasteensa. Ammattilaisten eläköityessä voi syntyä haasteita löytää osaajia tilalle, Hirvonen selittää.

Hänen mukaansa ongelma alkaa jo paikallisista toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista.

– Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto on erittäin suosittu, ja siitä valmistuu tyypillisesti sähköasentajia. Mutta valmistumisen jälkeen nuoret eivät hakeudu energia-alalle, vaan siistit sisätyöt muualla kiinnostavat enemmän. Koulutus siis toimii, mutta alan houkuttelevuus ei riitä, Hirvonen toteaa.

Sisätyöt vievät voiton

Hirvonen kohtaa työssään niin nuoria, oppilaitoksia kuin energiayhtiöitä ja näkee, että nuorten houkuttelemiseksi tarvitaan aktiivista viestintää alan tarjoamista mahdollisuuksista.

– Kerromme, millaisia töitä energia-alalla voi tehdä, kuinka kilpailukykyinen palkkaus on ja mitä uramahdollisuuksia löytyy. Mutta usein kiinnostus hiipuu, kun nuorille selviää, että sähköasennustöitä tehdään ulkona, Hirvonen kuvailee.

Hän ymmärtää nuorten valintoja. On helppo käsittää, että jos vaihtoehtoina ovat siisti sisätyö tai fyysinen ponnistelu ulkona, toimistotyö voittaa.

Hirvonen korostaa, että sama ongelma vaivaa myös muuta teollisuutta.

– Suorittavan työn tekijöitä on vuosi vuodelta vaikeampi löytää. Tämä ei ole pelkästään energia-alan ongelma, hän painottaa.

Erityisen haasteellisiksi Hirvonen nostaa työolosuhteet.

– Usein sähkökatkot ja korjaustyöt osuvat juuri huonoon säähän, eivätkä kesäauringon alle. Kaukolämpöalalla hitsaaja tai eristäjä tekee työnsä kelillä kuin kelillä. Tämä tekee ulkotyöstä monelle epähoukuttelevaa, vaikka palkkaus onkin kilpailukykyistä, Hirvonen sanoo.

Vihreä siirtymä muokkaa osaamista

Energia-ala etenee kohti hiilineutraaliutta ja fossiilitonta tulevaisuutta. Tämä niin kutsuttu vihreä siirtymä asettaa uusia osaamisvaatimuksia. Hirvosen mukaan kyse ei kuitenkaan ole radikaalista muutoksesta.

– Vihreä siirtymä ei vaadi mitään erillistä osaamista. Kaikki energia-alan työ on jo osa vihreää siirtymää. Työtehtävät toki muuttuvat – toisilla enemmän, toisilla vähemmän – mutta perusosaaminen pysyy energia-alan teknisessä ytimessä, Hirvonen korostaa.

Uusia painotuksia toki tulee, kuten systeemiajattelu.

– Energia-alalla arvostetaan yhä enemmän kykyä hallita kokonaisuuksia, nähdä synergiaetuja ja yhdistää eri sektoreita. Tämä vaatii koulutuksen mukautumista uusiin tarpeisiin, Hirvonen selittää.

Energia-alalla miesten osuus on yhä dominoiva, noin 75 prosenttia. Alan sukupuolijakauma on muuttumassa, hitaasti tosin, mutta positiivisia merkkejä on nähtävissä.

– Tytöt kiinnostuvat sähkö- ja automaatioalasta aiempaa enemmän. Eräässä oppilaitoksessa vuosikurssista yli puolet oli tyttöjä. Tämä kertoo, että stereotypiat alkavat murtua, Hirvonen iloitsee.

Uuden sukupolven asenteet ja arvot ovat kuitenkin erilaisia, ja tämä vaatii energia-alalta uudenlaista ymmärrystä.

– Pyrimme nostamaan esiin alan monipuolisuutta ja houkuttelevuutta, jotta energia-ala olisi kiinnostava vaihtoehto kaikille, Hirvonen summaa.

Kotkan Energialla asiakas saa kaiken avun saman katon alta 24/7

Kotkan Energia panostaa asiantuntemukseen ja nopeaan reagointiin. Kaiken takana on osaava henkilöstö.

Kotkan Energialla satsataan monipuoliseen osaamiseen. Henkilöstön laaja asiantuntemus muodostaa sen palvelulupauksen perustan: kaikki asiakasongelmat ratkaistaan nopeasti ja asiantuntevasti.

– Henkilöstömme on meidän tärkein voimavaramme. Heidän asiantuntemuksensa avulla löydämme ratkaisut kaikkiin tilanteisiin, toteaa Kotkan Energian henkilöstöpäällikkö Veikko Nissilä.

Kotkan Energialla panostetaankin henkilöstön jatkuvaan koulutukseen. Lisäksi yhtiössä hyödynnetään esimerkiksi aktiivista oppilaitosyhteistyötä, jolla varmistetaan, että henkilöstön taidot vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin.

Luottokumppani vuorokauden ympäri ja kaikkina vuoden päivinä

Kotkan Energialla uskotaan, että hyvä työilmapiiri heijastuu myös asiakaskokemukseen.

– Tyytyväiset työntekijät tarjoavat parasta mahdollista palvelua, ja tämä näkyy asiakkaiden arvostamana ratkaisukeskeisyytenä ja nopeana reagointina, Nissilä sanoo.

Kotkan Energian monialainen henkilöstö ja tiimien tiivis yhteistyö takaavat, että erilaisiin asiakastarpeisiin löytyy aina sopiva ratkaisu.

– Avoimuus ja ammattitaito ovat toimintamme kulmakiviä. Haluamme, että asiakkaamme voivat aina luottaa siihen, että heidät kohdataan asiantuntevasti ja heidän tarpeensa huomioidaan, Nissilä summaa.

Kotkan Energian henkilöstöpäällikkö Veikko Nissilä.