Kolme helppoa konstia energiatehokkuuteen – asiantuntijan vinkit auttavat säästämään

Talvi on virallisesti täällä ja lämmityskausi on käynnissä. Monille kotkalaisille tuttu ja luotettava kaukolämpö pitää kodit lämpiminä satoi ulkona räntää tai paukkuivatpa pakkaset. Kaukolämpö on huoleton ja helppo valinta, mutta pienillä teoilla voi parantaa oman kodin energiatehokkuutta entisestään.

Energia-alan viime vuosien myllerrys ja fossiilisista polttoaineista irtautuminen ovat lisänneet kaukolämmön suosiota. Uusia liittymiä on tehty kiireisimpinä aikoina ympäri vuoden, jopa keskellä talvipakkasia, taustoittaa Kotkan Energian asiakkuuspäällikkö Risto Mellas.

Kotkan Energialla on 2 300 käyttöpaikkaa, joista noin puolet on omakotitaloja. Mellas kertoo, että kaukolämpöön liittyvää palvelutarjontaa kehitetään jatkuvasti asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan.

– Hintatietoisuus on lisääntynyt ja moni haluaa optimoida energiankulutustaan. Myös helppous ja huolettomuus houkuttelevat asiakkaita,” Mellas selittää.

Uudet tuotteet, kuten Kotkan Energian Toivo, herättävät myös yhä enemmän kiinnostusta. Toivo on 100-prosenttisesti uusiutuvaa kaukolämpöä, joka tuotetaan Kotkan Energian omissa voimalaitoksissa ja lämpökeskuksissa puusta sekä biopohjaisesta jätteestä.

Visiitti lämmönjakohuoneeseen

Mellas jakaa konkreettisia vinkkejä omakotitaloasukkaille, jotka haluavat välttää ikäviä yllätyksiä kylminä talvipäivinä ja parantaa kotinsa energiatehokkuutta.

– Ensimmäinen askel on suunnata lämmönjakohuoneeseen. Tarkista helposti havaittavat asiat, kuten ettei lattialla ole vettä ja ettei kuulu epätyypillisiä ääniä, jotka voivat enteillä ongelmia, Mellas neuvoo.

Vaikka lämmönjakohuone olisi hyvä tarkistaa kuukausittain, muutama tarkistuskerta vuodessa riittää useimmille. Lisäksi Mellas kehottaa tarkistamaan lämmitysverkoston paineen, jos siihen on osaamista.

– Jos jokin askarruttaa, meille voi aina soittaa ja kysyä neuvoa, hän lisää.

Verhot pois lämmön tieltä

Energiatehokkuus ei rajoitu vain lämmönjakohuoneen tarkasteluun. Mellas kehottaa tarkastelemaan sisätiloja uudella tavalla sekä katsastamaan ikkunoiden ja ovien tiivisteitä.

– Vanhat tiivisteet voivat olla tehottomia, ja niiden uusiminen voi auttaa pitämään lämmön sisällä ja kylmän ulkona, hän muistuttaa.

Pitkät paksut verhot, sohvat ja muut suuret huonekalut pattereiden edessä estävät lämmön leviämisen kunnolla huoneeseen. Lisäksi yli 20 vuotta vanhemmissa omakotitaloissa Mellas kehottaa tarkistamaan myös patteriventtiilit.

– Ne voivat ajan myötä jumittua, jolloin lämpö ei kierrä kunnolla. Helppo ratkaisu on irrottaa termostaatti ja koputella venttiiliä kevyesti.

Huonelämpötilojen säätö tuo säästöjä

Lämpötilan säätäminen huoneiden käyttötarkoituksen mukaan voi tuoda huomattavia säästöjä.

– Jos huonetta ei käytetä aktiivisesti, lämpötilaa kannattaa laskea. Jokainen asteen lasku vähentää energiankulutusta, Mellas vinkkaa.

Näillä yksinkertaisilla, mutta tehokkailla vinkeillä voit tehdä kodistasi energiatehokkaamman ja samalla säästää rahaa. Kotkan Energia on valmiina auttamaan kaikissa energiansäästöön liittyvissä kysymyksissä.