Yhdessä, samassa veneessä ja pienten potilaiden hyväksi. Kotkan Energia Oy maksaa jokaisesta soudetusta kilometristä voimalaitoskäyttäjä Olavi Jokisen omistamalla Haapiolla Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:lle lahjoitusta. Näin on tehty jo neljänä vuotena peräkkäin. Vuoden 2020 soutuhaaste tuotti 1600 euron lahjoituspotin. Toimitusjohtaja Sami Markkanen kävi henkilökohtaisesti ojentamassa shekin Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Hansenille.
– Todella suuri kiitos lahjoituksesta! Tällaiset yllätykset otetaan mielellään vastaan, totesi tyytyväinen Hansen.
Viimeisin tuki ry:n lahjoitus kohdistui upeisiin seinämaalauksiin, jotka maalattiin uuden sairaalan päivystyksen lastenodotustilaan sekä leikkausosaston lastenheräämön seinille.
– Jokainen lahjoitus on tärkeä ja erityinen. Käymme yhdessä vuoropuhelua mm. lastenosaston ylilääkärin ja osastonhoitajan kanssa osastojen tarpeista ja toivomuksista. Näin joulun alla olemme ostaneet lahjoitusvaroilla joululahjoja osastojen potilaille, reippauspalkintoja mm. pitkäaikaissairaille lapsille, jotka käyvät säännöllisesti sairaalassa tai poliklinikalla. Sairaalaklovnien vierailuja osastoilla on kustannettu myös lahjoitusvaroista ja nämä vierailut ovat piristäneet monia pikku potilaita sekä helpottanut tai lieventänyt heidän pelkojansa. Valitettavasti koronan takia, klovnien vierailu on nyt tauolla, mutta toivotaan, että tilanne helpottaa keväällä ja klovnien toiminta voi taas jatkua, kertoo Hansen.
Hansen täsmentää, että Kotkan Energian lahjoituksella mahdollistetaan lastenosaston laitehankintatoiveena olevan sinivalopatjan, jolla hoidetaan vastasyntyneiden keltaisuutta. Sinivalopatja mahdollistaa sinivalon antamisen esim. äidin sylissä. Vauva voidaan kapaloida patjoineen, jolloin turvallisuuden tunne lisääntyy, toisin kuin nykyisen sinivalolampun alla hoidettaessa, jossa vauva on vaippasiltaan eikä häntä voida suojata pesämäisesti. Vauvat ovat tällöin usein itkuisia ja levottomia.
Soutuhaasteella siis autetaan kymenlaaksolaisia pieniä potilaita, mutta sillä on muitakin vaikutuksia.
– Veneessä kun soudetaan, tehdään yhteistyötä. Kaikkia tarvitaan, parhaaseen lopputulokseen päästään, kun sävel ja tahti on sama. Kunto paranee, mieli lepää meriluonnossa ja kokemus on mieleenpainuva, summaa Markkanen.
– Ehkä haastamme ensi vuonna Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:n hallituksen myös soutamaan, pohtii Markkanen lopuksi.