Kaukolämpö

Tiesitkö, että kaukolämpö on Kotkan suosituin lämmitysmuoto?

Kaukolämpö on sekä Kotkassa että valtakunnallisesti suosituin lämmitysmuoto. Yli puolet suomalaisista asuu kaukolämmitetyssä kiinteistössä. Kotkan seudulla ensimmäiset lämmöntoimitukset aloitettiin jo vuonna 1968.

Kaukolämmitys on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Kaukolämpö takaa tasaisen lämmön ja lämpimän käyttöveden kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina.

Kotkassa kaukolämpö on hinnaltaan kilpailukykyinen muihin lämmitysmuotoihin verrattuna. Tavoitteenamme on pitää kaukolämmön hinta valtakunnallisella keskitasolla.

Ilmakuva Kotkan kaupungista.

Kaukolämmön edut:

  • Kohtuuhintainen
  • Ympäristöystävällinen
  • Helppokäyttöinen ja vaivaton
  • Varmatoiminen
  • Lämmin vesi ei lopu kesken
  • Lämpöä riittää kovillakin pakkasilla
  • Palvelemme asiakkaita 24/7 kaukolämmön vikatilanteissa.

Mitä on kaukolämpö?

Henkilö säätää patterin lämpötilaa.

Kotkalaiset kaukolämpöasiakkaat saavat lämmön kaukolämpöverkossa kiertävästä kuumasta vedestä, jonka lämpötila vaihtelee sään mukaan 65 – 115 asteen välillä. Alimmillaan se on kesällä, jolloin lämpöä tarvitaan vain lämpimän käyttöveden valmistukseen.

Siirtyvää lämpöä käytetään käyttöveden lisäksi siis huoneiden sekä ilmanvaihdon lämmittämiseen. Kaukolämpöä voidaan myös hyödyntää mm. pihojen sulana pidossa. Lämmönjakokeskuksessa jäähtynyt kaukolämpövesi palaa takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi.

Kaukolämpöön voidaan liittää kiinteistöjä, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä tai ilmalämmitys. Kaukolämmön etuna on sen pieni tilantarve ja esimerkiksi varaajia tai polttoainevarastoja ei tarvita ollenkaan. Keskitetysti tuotettu kaukolämpö on myös ympäristöystävällinen, edullinen ja energiatehokas lämmitysmuoto.

Miten kaukolämpöä tuotetaan?

Suurin osa Kotkassa käytettävästä kaukolämmöstä tuotetaan Kotkan Energian Hovinsaaren voimalaitoksessa. Lisäksi Korkeakoskella sijaitseva Hyötyvoimalaisto tuottaa kaukolämpöä läpi vuoden ja lämmityskaudella lämmitykseen osallistuu myös Karhulan biolämpökeskus.

Kaukolämpö tuotetaan Kotkassa kokonaistaloudellisesti ympäristö- ja ilmastovaikutukset huomioon ottaen. Kaukolämmön tuotannosta valtaosa perustuu kotimaisiin bio- ja kierrätyspolttoaineisiin sekä turpeeseen.

Miten kaukolämpö toimii?

Uuden asiakkaan liittyessä kaukolämpöön, teknisiin tiloihin asennetaan lämmönjakokeskus. Pientaloissa keskus voi olla vähän tilaa vievä seinämalli. Lämpö siirretään asiakkaalle kuumana vetenä suljetussa kaksiputkisessa kaukolämpöverkossa.

Lämmin vesi johdetaan kiinteistön lämmönjakokeskukseen, jossa se luovuttaa lämpöä asiakkaiden lämmitysverkkoon ja lämpimän käyttöveden valmistukseen lämmönsiirtimen avulla. Kiinteistöt käyttävät lämpöä huoneiden ja käyttöveden lämmittämiseen.

Kaukolämpöverkon vesi palaa jäähtyneenä paluujohdossa takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi. Kaukolämpövesi ei kierrä talojen lämmitysverkossa, eikä tule kuumavesihanasta ulos, vaan lämpö siirtyy lämmönsiirtimien välityksellä patteri-, lattialämmitys- tai lämpimän käyttöveden verkostoon.

Kaukolämpöön liittyminen

Kauko­lämpöön liittyminen on mahdollista niin vanhoille kuin uusillekin kiinteistöille, jotka sijait­sevat kauko­läm­pö­verk­komme lähellä.