Kesätyöntekijänä Kotkan Energialla

Maaliskuinen koulupäiväni eteni normaaliin rytmiin ja ennen luennon alkua juttelimme luokkalaisteni kanssa kesätyöpaikoista, joihin olimme hakeneet. Keskustelimme yrityksistä, joihin olisi hieno päästä ja tällöin Kotkan Energiakin mainittiin. Samaisen luennon päätyttyä huomasin puhelimeni soineen ja päivän päätteeksi olikin haastattelu sovittuna.

Tuleva haastattelu jännitti, mutta vielä enemmän jännitti ensimmäinen työpäivä, kun kuulin saaneeni paikan, sillä kyseessä olisi ensimmäinen todellinen askel työelämään valitsemallani alallani.

Olen Satu, alun perin kotkalainen energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Aloitin toukokuussa Kotkan Energialla kesätyötekijänä ja jatkan syksyllä 2019 kolmannen vuoden opintoja. Hain Kotkan Energialle kesätöihin, sillä halusin tulla töihin yritykseen, joka edustaa puhtaampia ja kestävämpiä tapoja tuottaa energiaa nyt ja tulevaisuudessa.

Kun ensimmäinen päivä koitti, alkujännitys hälveni heti iloisen tervetulotoivotuksen myötä. Odotin kesää mielenkiintoisilta kuulostavien työtehtävien puolesta ja kirjoitellessani nyt ensimmäisen viikon jälkeen voin sanoa odottavani tulevalta kesältä vielä enemmän. Tulen kesän aikana toimimaan osana laatu-, ympäristö- ja turvallisuustiimiä, sekä viestinnän tehtävissä. Olenkin päässyt jo seuraamaan laatu-, ympäristö- ja turvallisuustiimin työskentelyä ja näin olen saanut alkuun jo jonkin verran käsitystä työn todellisesta luonteesta.

Katsomassa jätettä raaka-aineen roolissa

Ensimmäinen viikko kului perehdyttämisen parissa ja minulle jaettiin ensimmäiset työtehtäväni, joita pääsin aloittelemaan. Lisäksi pääsin myös tutustumaan Korkeakoskella sijaitsevaan Hyötyvoimalaitokseen, jossa minulle näytettiin, kuinka kotitalousjäte kulkee prosessin läpi tuottaen energiaa. Kahmari nosti kotitalousjätteet ylös jätebunkkeriin, jota pystyi tarkastelemaan lasin läpi valvomosta käsin ja sieltä jätteet pudotettiin arinaan, josta todellinen energiantuotantoprosessi alkoi. Oli mielenkiintoista nähdä, minne myös omasta kodistani lähtevä loppujäte päätyy ja mitä sille tapahtuu.                     

Toivon kesän jatkuvan yhtä mieluisana ja mielenkiintoisena kuin töiden aloitus on antanut ymmärtää ja odotan sen ennen kaikkea tukevan opiskelujani antamalla todellisen ja kokonaisvaltaisemman kuvan toimimisesta energiateollisuuden parissa.

Satu Himanen
kesäharjoittelija, Kotkan Energia Oy